Hevoset
Vaihtelevaa menestystä ponin kanssa
June 27, 2017
0

Laidunkausi ei ole henkilökohtainen suosikkiaikani hevosenomistajana. Pepe löytää yleensä joka kesä jossain vaiheessa itsestään villihevosen, joka säikkyy ja liimaantuu laumaansa kuin iilimato. Ensimmäinen irtokenkäkin jo jäi jonnekin laitumelle. Kulunut juhannus meni tuulen ja yksinäisten ratsasteluyritysten myötä täysin penkin alle.

Meillä oli taannoin myös irtohyppysessiot, jotka Pepe heitti läskiksi. Se keskittyi joko jumittamaan tai karkaamaan talutuksestani rynniäkseen kujan ohi. Onneksi saatiin muutama hyppykin sentään hoidettua alta pois ja ryysiminen viimeisellä hyppykerralla jotenkuten haltuun.

“Kyllä!”

Tänään minulla on ratsastustunti ja saa nyt nähdä, tuleeko siitä mitään. Toiveet eivät ole katossa. Jos hommasta ei tule mitään, voin aina lohduttautua sillä, että vielä pari viikkoa sitten ratsastimme suht koht normaalisti ihan omin päin. Siitä auvoisasta tilanteesta tuo oheinen videotodistekin on kuvattu.

Videota katsoaessa oli taas hauska huomata, että vaikka sekä minun että ponin päässä liikkuu koko ajan aika paljon ajatuksia, päällepäin meno taas näytti hyvin rauhalliselta. Metsänpuoleisen sivun lähestymisestä Pepen kanssa saa aina neuvotella, koska sen mielestä metsä on yäk ja se kannattaa aina kiertää kaukaa. Kuten videolta huomaa, en osaa istunnallani vielä neuvotella kovin hienovaraisesti, mutta sain tahtoni läpi.

“Ei.”

Omien ilmeisten ratsastusmokieni lisäksi videolta huomaa myös sen, miten paljon Pepen tunnetila vaikuttaa siihen, miten sen kroppa toimii. Parhaiten se kulki, kun olimme mahdollisimman lähellä toista hevosta (kuvaajalla oli hevonen vieressä) ja etenimme poispäin metsästä. Kun metsänraja tuli näköpiiriin, asento muuttui heti hirvimäisemmäksi, vaikka se ei mitenkään paniikissa ollutkaan. Siksi pidän Pepen kanssa rentoutumista niin tavattoman tärkeänä ja jankutan siitä koko ajan.

MUOKS! Neljä tuntia tämän blogikirjoituksen julkaisun jälkeen

Noh, niinhän se tunti sitten meni, että Pepe oli mahtava. Se odotti minua jo laitumen portilla vastassa ja oli vilpittömän ilahtunut päästessään paitsi talliin, myös tunnille.

Kun menimme kentälle, tuuli aika kovasti ja kerroin opettajalle terveen positiivisella asenteellani, että nyt ei taida kyllä mistään tulla mitään. Pyysin kuitenkin apua yhteen asiaan eli siihen, että saisin Pepen kunnolla eteen ja liikkumaan aktiivisesti, ensin maastakäsin. Siihen ei tarvittu kuin pari juoksutusraipan heilahdusta, muutaman minuutin teho-opetus minulle ja avot: Pepe eteni ympyrällä juoksuttaessa kuin juna. Se ei säikkynyt mitään, teki parhaansa ja oli oikein mainio. Toki Pepeä rauhoitti myös toinen ratsukko, joka oli kanssamme tunnilla.

Tunnin lopussa hyppäsin vielä selkään. Aluksi istunnan kanssa oli taas vähän hakemista, mutta aivan lopussa raviin löytyi oikea tekemisen meininki ja Pepekin vähän pyöristyi allani.

Jumppasimme tunnin aikana myös Pepen oikeaa lapaa, koska se on siitä niin tönkkö, että voi näyttää oikeassa kierroksessa jopa epäpuhtaalta. Epäpuhtaus näkyy myös oheisessa videossa vähän hankalan näköisenä nyyköttämisenä ravissa. Nyt voin aktivoitua lapajumpan kanssa itsekin, kun tajusin viimein konkreettisesti, mistä koko ongelmassa on ollut kysymys, miltä se näyttää ja miten voin sitä korjata.

Loppu hyvin, kaikki hyvin!

Kuvat: Mari Jokelainen

About author

Piia

Piia on 35-vuotias hullu kissamummo, joka on sekaisin myös hevosista.

Lue myös nämä

/ You may check this items as well

reetu1

Ostin hevosen!

Laidunkausi ei ole henkilökohtainen suosikkiaikan...

Read more

Kiitos kaikesta, Pepe!

Laidunkausi ei ole henkilökohtainen suosikkiaikan...

Read more
4

Uusia tuulia: blogi palaa juurilleen ja hevosjutut loppuvat

Laidunkausi ei ole henkilökohtainen suosikkiaikan...

Read more

There are 0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.