Siedätyshoito
Siedätyshoito, osa 4
December 3, 2013
0

Kuva: yle.fi/arkisto

Siedätyshoitoprojekti on jatkunut lisätutkimuksien merkeissä. Lääkäri analysoi PEF-mittausten ja spirometrian tulokset ja kirjoitti reseptin siedätystableteille timoteiallergian kukistamiseen. PEF-mittaus ja spirometria eivät viitanneet astmaan, mutta tämänpäiväinen histamiinialtistus viittasi. Koe keskeytettiin, koska histamiinin hengittely tukki keuhkoputkeni. Olo oli tukala, mutta onneksi histamiinin vaikutus lakkasi nopeasti ja loppuoireet hoiti  pois avaava lääke.

Niin mukavaa kuin se olisikin, en altistunut tänään Histamiini-hevoselle, vaikka se toimiikin kuvituskuvana mitä parhaiten. Histamiini on keskushermoston välittäjäaine, jota elimistö alkaa vapauttaa altistuessaan allergeenille ja aiheuttaa allergisen oireilun. Minun tapauksessani yksi oireista on keuhkoputkien supistuminen eli astmaattinen reaktio.

Ylihuomenna on vielä typpitesti (jonkinmoinen hengittelykoe sekin) ja  13.12. lääkäri kertoo, voinko aloittaa siedätyksen vai aiheuttaako histamiinitestin tulos mutkia matkaan. Timoteiallergiani on kuulemma liian lievä pistoshoidon aloittamiseen, mutta onneksi on  tablettivaihtoehto olemassa.

Histamiinialtistus – mikä se on?

Histamiinialtistuksessa selvitetään, onko keuhkoputkissa poikkeavan suuri epäspesifisten ärsykkeiden aiheuttama supistumistaipumus. Tutkittava hengittää annostelijan avulla 5 minuutin välein histamiiniaerosolia, jonka pitoisuus nelinkertaistuu jokaisella 5 minuutin jaksolla. Kunkin annoksen jälkeen tutkittava puhaltaa spirometriin sekuntikapasiteetin rekisteröimiseksi. Tutkimus keskeytetään, jos sekuntikapasiteetti laskee 15% tai enemmän tai on päästy annossarjan maksimivahvuuteen. Tämän jälkeen annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä. Tutkimus kestää 60 minuuttia.
Lähde: huslab.fi

 

About author

Piia

Piia on 35-vuotias hullu kissamummo, joka on sekaisin myös hevosista.

Lue myös nämä

/ You may check this items as well

Siedätyshoito alkoi (ja muita kuulumisia)

Kuva: yle.fi/arkisto Siedätyshoitoprojekti on jat...

Read more

Siedätyshoito, osa 3

Kuva: yle.fi/arkisto Siedätyshoitoprojekti on jat...

Read more

Siedätyshoito, osa 2

Kuva: yle.fi/arkisto Siedätyshoitoprojekti on jat...

Read more

There are 0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.