Hevoset Ratsastus
Rubikin kuutio
July 22, 2017
0

Osallistuin ennen lomia työpaikkamme ideakilpailuun. Tiimimme ei voittanut, mutta saimme lohdutuspalkinnoksi Rubikin kuutiot. Toimistolle iski Rubikin kuution ratkaisubuumi, jonka myötä paljastui, että osaan jo ratkaista sen.

Olisi ollut hauska jäädä paistattelemaan siihen kuvitelmaan, että avaruudellinen hahmottamiskykyni on uskomattoman hyvä ja tai olen muuten vaan poikkeuksellisen välkky. No, en ole. Kuution ratkaiseminen onnistuu keneltä tahansa asiaan vihkiytyneeltä muutamassa päivässä ja pienen harjoittelun jälkeen parissa minuutissa.

Annoin auliisti ratkaisuvinkkejä työkavereille, jotka kysyivät kahvitauolla tai ohikulkiessaan neuvoja. Monet puuskahtivat kuution nähtyään, että ehei, minä en ainakaan osaa tuollaista ratkaista. Toisia ei ymmärrettävästi edes kiinnostanut, vaan he käyttivät aikansa mieluummin muihin hommiin.

Osa tuohtui, kun kuutio ei ratkennut ensiyrittämällä. Yksi huijasi repimällä kuution palat irti ja kiinnittämällä ne uudestaan siten, että värit menivät oikein. Yksi otti kuution ratkaisemisen tavoitteekseen, oppi sen parissa päivässä ja opetti vielä työkaverilleenkin ratkaisun.

Rubikin kuutio on älypelin sijaan pikemminkin muistipeli, joka koostuu tietyistä siirtosarjoista ja pienestä määrästä päättelyä. Kuka tahansa voi ratkaista kuution näillä eväillä:

  1. Hanki opettaja: Pyydä apua joltain, joka osaa ratkaista kuution, tai katso YouTubesta ohjevideoita.
  2. Etene vaiheittain: Älä edes ajattele ratkaisevasi kuutiota, kun aloitat sen pyörittämisen. Keskity ensimmäiseen vaiheeseen eli ristikuvion muodostamiseen pohjakerrokseen. Toista yksittäisiä vaiheita niin pitkään, että ne etenevät sujuvasti, ennen kuin etenet seuraavaan vaiheeseen. Älä hätäile.
  3. Ota rauhallisesti, älä menetä malttiasi: Kuutio menee sotkuun satoja kertoja ennen kuin saat sen ratkaistua. Kun menetät hermosi, siirrä kuutio syrjään ja yritä seuraavana päivänä uudestaan.
  4. Harjoittele, harjoittele, harjoittele. Jos olet tavallisilla aivoilla varustettu ihminen, kuten minä, unohdat siirtosarjat ilman säännöllistä harjoittelua. Pidä taitoasi yllä.
  5. Usko itseesi: Usko edes siihen, että pystyt tekemään yhden siirtosarjan, sitten toisen ja kolmannen. Jos et usko itseesi, menetät motivaatiosi ennen kuin pääset todistamaan luulosi vääriksi.
  6. Viimeinen kerros on vaikein ja sotkee usein koko kuution. On kuitenkin kaiken vaivan arvoista, kun pyöräytät kuutiota viimeisen kerran ja värit loksahtavat kohdilleen.

Miten tämä kaikki sitten liittyy hevosiin? No, Rubikin kuution ratkaisu voisi yhtä hyvin olla kooste siitä, miten pääsin yli pahimmasta ratsastusjännityksestä ja tein Pepestä ja minusta taas kolmen askellajin ratsukon. Pala kerrallaan ja sitkeästi harjoitellen etenin narunpäästä selkään, vaikka en ole kokenut ratsastaja eikä Pepe helpoin mahdollinen hevonen.

Välillä annoin periksi ja sitten kuitenkin päätin vielä yrittää. Toisinaan piti ajatella täysin laatikon ulkopuolelta (tai kuution, heh) ja vaihtaa tilapäisesti ratsua. Suunta oli oikea silloinkin, kun en itse ollut ihan varma lopputuloksesta. Nyt meillä on jo uudet tavoitteet, jotka liittyvät ratsastuksen laatuun sen sijaan, että enää epäröisin, onko ratsastaminen ylipäänsä mahdollista.

Loppujen lopuksi maailmassa on hirveän vähän asioita, jotka ovat täysin mahdottomia saavuttaa. Usein tarvitaan vain se hullu usko, että kyllä minä onnistun.

About author

Piia

Piia on 35-vuotias hullu kissamummo, joka on sekaisin myös hevosista.

Lue myös nämä

/ You may check this items as well

reetu1

Ostin hevosen!

Osallistuin ennen lomia työpaikkamme ideakilpailu...

Read more

Kiitos kaikesta, Pepe!

Osallistuin ennen lomia työpaikkamme ideakilpailu...

Read more
4

Uusia tuulia: blogi palaa juurilleen ja hevosjutut loppuvat

Osallistuin ennen lomia työpaikkamme ideakilpailu...

Read more

There are 0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.