Kissan laihduttaminen Kissat
Rakas, sinusta on tullut pullukka!
August 21, 2017
2

Mainitsin keväällä Facebookissa, että Mörkö-kissa on vähän lihonut. Kuten usein käy, sokeuduin kuitenkin oman lemmikkini painonnousulle enkä ottanut sitä kovin vakavasti. Eikös Mörkö ole aina ollut vähän pyöreä? Lihavat ovat leppoisia, vai kuinka? Voiko sitä edes laihduttaa, ilman että päinvastaisesta ongelmasta kärsivä Poika laihtuu? Kesällä Mörren vatsareppu alkoi kuitenkin viistää jo niin lähellä maata, että jotain oli pakko tehdä.

Älkää kritisoiko siinä, minulla on kuitenkin todella hoikat kasvot.

Kun punnitsimme Mörren avomieheni kanssa elokuun alussa, yllätys oli aikamoinen. Koko aikuisikänsä noin 4 kg painanut Mörkö painoi nyt 4,9 kg eli lähes saman verran kuin puolet rotevampi Poika (5,1 kg)! Mörren kilot olivat tiivistyneet sen vatsaan, joka tuntui pelottavan raskaalta ja kovalta pallolla. Koska haluamme Mörren pysyvän vielä vuosikausia ilonamme, laihdutuskuuri oli ainoa vaihtoehto.

Kehittelin dieettiohjelman, joka perustuu pitkälti siihen, miten vielä Idan aikoihin ruokin kissoja. Dieetin myötä Mörren paino on pudonnut 300 grammaa kolmessa viikossa, mikä on ihan hyvä saavutus ja prosentuaaliseesti todella iso pudotus. Tavoitteemme on nelikiloinen Mörkö jouluun mennessä.

Tähän painoon pyritään. Mörkö elokuussa 2015.

Mörren dieettiohjelma

Raksut pois!

Vaikka en ole ikinä pitänyt kissoilla 24/7 -raksubaaria, Pojan hankkimisen myötä lipsuin hiljalleen periaatteestani. Rupesin syöttämään raksuja lähes vapaasti, koska raksuähky takasi muutaman tunnin yörauhan, kun Poika valvotti yöt läpeensä. Usein kävi kuitenkin niin, että Poika jätti raksuja (ja muuta ruokaa) kuppiinsa, minkä jälkeen Mörkö hipsi vähin äänin syömään ne suihinsa.

Nyt Mörre saa enää muutaman yksittäisen raksun päivän aikana mielenvirkistykseksi. Poika saa sen sijaan ylimääräisiä raksuannoksia, koska sen paino ei pääse silloin laskemaan liikaa. Syötän Royal Canin Skin & Hair -raksuja eikä dieettiruokiin ole tarvinnut turvautua.

Tarkat ruoka-ajat

Mörkö syö nyt kolmesti päivässä: aamulla seitsemällä, iltapäivällä viideltä ja illalla kymmeneltä. Molemmat kissat syövät kerrallaan puoli pussia märkäruokaa tai puolikkaan pikkutölkin kanaa tai kalaa per ateria, minkä lisäksi Poika saa erillisen raksuaterian.

Laadukas märkäruoka roskaruoan tilalle

Pojan nirsoilun takia olin lipsunut myös periaatteestani laadukkaan ruoan suhteen ja ostanut kotiin pitkän aikaa Gourmet Lohimousse -ruokia. Valitettavasti ne ovat ravintoarvoiltaan verrattavissa ihmisten hampurilaisateroihin (siksi ne varmaan Pojalle maistuvatkin, se rakastaa roskaruokaa). Se ei sovi herkästi lihovalle Mörrelle. Pyrin siihen, että päivän ruoka-annoksista kaksi olisi kanaa tai kalaa ja kolmas jotain peruskissanruokamössöä, joka maistuu Pojalle parhaiten.

Jos Poika saisi päättää, kissat söisivät vain tätä. Ja saihan se, ja lihottihan se.

Jos ruokaa jää yli, se on heitettävä pois

Joskus käy niin, että kissat eivät viitsi syödä kaikkea ruokaa kerralla. Aiemmin annoin ruokien odotella kupissa kaikessa rauhassa, mutta nyt olen kylmän rauhallisesti heittänyt ylijääneet ruoat pois. Syömättä jääneet ruoat päätyvät myöhemmin lähes yksinomaan Mörren vatsaan, joten on parempi, ettei anna sitäkään mahdollisuutta tarpeettomien kalorien keräämiseen.

Yleisen aktiivisuuden lisääminen

Emme ole mitenkään erityisesti leikittäneet tai aktivoineet Mörreä dieetin aikana, vaikka sekin olisi hyvä tapa tehostaa painonpudotusta. Mörkö on kuitenkin selvästi reipastunut laiharin aikana. Pari yötä sitten heräsin siihen, kun Mörkö veteli rallia ympäri kämppää, niin että Poikakin ihmetteli tilannetta silmät pyöreinä. Mörkö ei vaikuta kuitenkaan yhtään nälkäiseltä, levottomalta eikä tyytymättömältä. Uskon, että keventynyt vatsareppu on vain tuonut siihen lisää virtaa.

Kaiken kaikkiaan pitäisi aina muistaa, että paras tapa osoittaa kissoille rakkautta on leikittää niitä. Itse sorrun helposti syöttelemään herkkuja, vaikka se ei todellakaan ole kissojen parhaaksi. Näin ruoalla rakastavan kissamummon kannalta valitettava totuus on, että niin kissat, koirat kuin hevoset voivat parhaiten, kun ne ovat ihan reilusti hoikkia.

Miten dieetti on vaikuttanut Poikaan?

Don’t hate me because I’m perfect.

Tiukempi ruokapolitiikka on vaikuttanut positiivisesti Pojan nirsoiluun. Kun ruokaa ei ole koko ajan tarjolla, se on syönyt mukisematta muutakin kuin Gourmeen lohimoussea. Se ei myöskään jätä ruokaa läheskään yhtä paljon kuin ennen.

Pojan paino on laskenut reilut sata grammaa Mörren dieetin aikana, joten voisin lisätä sen päivittäistä ruokamäärää vähän. Toisaalta eläinlääkäreiden silmissä Poika on luultavasti nyt ihannepainoinen eikä senkään tarvitse välttämättä turvota tuosta yhtään enempää. Jos tällä ruokintamallilla saan kummankin kissan painon pysymään kurissa, noudatan sitä kiltisti kissojen elämän loppuun asti.

Lisää vinkkejä ja tietoa kissan laihduttamisesta:

About author

Piia

Piia on 35-vuotias hullu kissamummo, joka on sekaisin myös hevosista.

Lue myös nämä

/ You may check this items as well

poika-main

Eläinlääkärireissulla ja pitkästä aikaa ulkona

Mainitsin keväällä Facebookissa, että Mörkö-...

Read more
Eläinystäväni

Kissaihmisen tärppejä Eläinystäväni-messuille

Mainitsin keväällä Facebookissa, että Mörkö-...

Read more

Ääniraidallinen video vintiltä

Mainitsin keväällä Facebookissa, että Mörkö-...

Read more

There are 2 comments

 • Taru says:

  Meillä on ensi maanantaina kissojen vuositarkistus ja tiedän jo nyt, että vähintäänkin meidän Elli saa kehotuksen alkaa painonvartijaksi. Kääk. Samassa veneessä siis ollaan 🙂

  Tsemppiä siis teille ja meille !

  • Piia says:

   Kiitti ja tsemppiä tosiaan teille vuositarkastukseen ja Ellille painonpudotusprojektiin, jos sellainen on edessä! Kissojen painonpudotuksessa tuntuu auttavan paljon jo pelkästään se, että pitää tietyistä ruokinta-ajoista kiinni ja ruokkii kellon, ei kissan vetoavan katseen mukaan. 🙂 Mörkökin tottui nopeasti siihen, että ruokaa on tarjolla vain kolmesti päivässä, eikä se ole haitannut sitä yhtään.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.