Yleistä
Ostoslistalle luomu-, virike- vai onnellisen kanan munia?
July 14, 2014
4

Toivottavasti nykypäivän tapa kohdella eläimiä on tuleville sukupolville yhtä suuri kummastuksen paikka kuin historian havinassa tapahtuneet julmuudet ihmisiä kohtaan. Ennen sitä opittavaa on paljon, koska vielä käydään masentavan paljon keskustelua siitäkin, onko eläimillä tunteet.

Oheisessa videossa näytetään häkkikanaloista vapautettujen kanojan ensihetket, kun ne pääsevät nauttimaan auringosta ja kuopimaan hiekkaa. Videota katsoessa ei pitäisi olla mitään epäselvää siitä, onko linnuilla tunteet ja onko niiden elämä pimeässä häkkikanalassa oikein. Perinteiset häkkikanalat kiellettiin Suomessa pari vuotta sitten, mutta eivät jäljelle jääneet vaihtoehdot suorastaan kanojen paratiiseja ole. Mitä kannattaisi ostaa, kun tarjolla on vapaiden kanojen, lattiakanojen, onnellisten kanojen ja luomukanojen munia? Mitkä niistä ovat aidosti hyvinvoivien kanojen tuotoksia vai ovatko mitkään?

Tässä helppo nyrkkisääntö: luomumunat ovat eettisin vaihtoehto, muut voit oikeastaan unohtaa. Virikekanat elävät pitkälti samanlaisissa olosuhteissa kuin perinteiset häkkikanat, esimerkkinä nämä Ylen artikkelissa olevat kuvat. “Onnelliset kanat” elävät teoriassa vapaina lattiakanalassa, mutta käytännössä pinta-ala on niin täyteen tupattu, että vapaus jää haaveeksi (esimerkkikuva ja -video ruokatieto.fi -palvelussa). Luomukanalat sen sijaan ovat lattiakanaloita, joissa on pesät, orret, ikkunat ja ulkotarha. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Eläintiheys on enintään 6 kanaa / m² ja kokonaismäärä enintään 3000 yksilöä. Lisätietoa ja kuvia erilaisista kanalatyypeistä löytyy mm. Kuningaskuluttajan artikkelista.

Itse olen jo vuosien ajan ostanut pelkkiä luomumunia, koska vaikka ne ovat kalliimpia, meitä on kotona kuitenkin vain kaksi eikä halvempien munien ostamisen tuottaisi kummoisia säästöjä. Sen sijaan kananmunat maistuvat paljon paremmilta, kun tietää, että ne on tuotettu edes jokseenkin inhimillisissä oloissa.  Pari kuukautta sitten löysin suureksi riemuksi Prismasta Karhumäen luomutilan kananmunia. Siinäpä ihan oikeasti luomuja kananmunia luomulta yrittäjältä! Karhumäen kanalan menoa voit seurata mm. heidän nettisivuiltaan. Kuten yllä olevassa videossa todetaan:

Choose compassion over cruelty!

 

 

About author

Piia

Piia on 35-vuotias hullu kissamummo, joka on sekaisin myös hevosista.

Lue myös nämä

/ You may check this items as well

mita-mietit-ronja-salmi-maailmanloppu

Eläinharrastajan ympäristöahdistus

Toivottavasti nykypäivän tapa kohdella eläimiä...

Read more
4

Uusia tuulia: blogi palaa juurilleen ja hevosjutut loppuvat

Toivottavasti nykypäivän tapa kohdella eläimiä...

Read more
puskutraktori

Hukkasin henkisen Niclas Aromaani

Toivottavasti nykypäivän tapa kohdella eläimiä...

Read more

There are 4 comments

 • Sandra says:

  Tulipa videosta iso liikutus! Kanat ovat rauhoittavia otuksia, kun ne saavat tepastella tyytyväisinä maatilan pihalla, kuopsutella hiekkaa ja pitää sitä ihanaa potpotustaan. <3 Ajatus jättikanaloista tuntuu niin pahalta, että tekisi mieli vain unohtaa, miten paljon sellaisia onkaan. Mutta poispäin katsomalla ei mikään koskaan parane. Mekin ostamme kahden hengen talouteemme aina lähistön luomumunia, mutta täytyisi kyllä ottaa kaikki nämä eettisyysasiat vielä tarkempaan syyniin! (Tunsin pistoja…)

  • Piia says:

   Tuota videota on kyllä ihan mahdotonta katsoa kuivin silmin, vaikka itsekin oon sen jo muutaman kerran nähnyt! 🙂 Onneksi luomukananmunia on tarjolla melkeinpä kaikissa kaupoissa, niin ainakin niiden osalta on helppo tehdä eettisiä ostoksia.

 • anonymous says:

  tätä asiaa mä en oikeasti ole vielä tähän päivään mennessä tajunnut: jos on huolissaan eläinperäisen ruoan tuotannosta ja siihen liittyvistä eettisistä kysymyksistä sekä eläinten hyvinvoinnista, miksei vain ryhtyä suoraan vegaaniksi? aikuinen ihminen pärjää varsin mainiosti ilman muniakin. ei ne luomukanaloidenkaan olot mitään huviretkiä niille eläimille nimittäin ole. enkä tarkoita moralisoida timman tippaakaan, hämmästelen vain, että miksi kuluttaa jotain ei-pakollista kun ei niiden eläinten hyvinvoinnista ole kuitenkaan takeita, sillä en aidosti ymmärrä tätä suhtautumistapaa ja se hämmästyttää mut joka kerta kun siihen törmään.

  • Piia says:

   Kiitos tosi hyvästä kommentistasi, tekee hyvää miettiä näitä asioita välillä vähän perusteellisemmin! En epäile yhtään, etteivätkö tekstini herättäisi välillä ristiriitaisia tai jopa kaksinaismoralistisia viboja, koska ihan samanlaiset ajatukset pörräävät omassakin päänupissani aika ajoin.

   Olen monesti kyllä puntaroinut vegaaniksi ryhtymistä, mutta niin ääripään valinta en ainakaan vielä ole tuntunut omalta. En ole kaikista vegaanisista arvoista edes samaa mieltä. Minusta on ihan ok kasvattaa kotieläimiä ja hyödyntää niitä, kunhan eläimen hyvinvoinnista huolehditaan. En ole ainakaan tuosta Karhumäen kanalasta saanut ollenkaan huonoa kuvaa, mutta ehkä pitäisi mennä joskus paikan päälle varmistamaan asia.

   Jos luet blogiani pidempään, huomaat varmasti, että olen tosi kaukana 100% eettisestä ihmisestä Almo Naturea ahmivine kissoineni. Uskon kuitenkin siihen, että aina on parempi tehdä edes jotain kuin lannistua jo alkuunsa siihen, että asettaa riman itselleen (ja muille) liian korkeaksi. Pari vuotta sitten eläinkokeeton kosmetiikka oli minulle ihan uusi juttu, nyt se on luonteva osa arkea. Askel kerrallaan siis kohti eeettisempää elämää! 🙂

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.