Kissat
Kissan aktivointi kerrostalossa
November 12, 2013
3

Kun muutimme Helsinkiin, yksi suurimmista huolistani oli, sopeutuvatko kissamme kerrostaloelämään. Huoli osoittautui aiheettomaksi, koska kolmiossa on mukavasti tilaa temmeltää ja parveke on lasitettu. Toki  kissojen viihtymiseen on kiinnitettävä nyt erityistä huomiota. Vaikka kissat ovat meille ihmisille pehmoisia, hassuja karvapalloja, evoluution näkökulmasta ne ovat huippuunsa viritettyjä hiirentappokoneita. Kissat tarvitsevat aktiviteetteja, jotka simuloivat yhtä niiden keskeisintä tarvetta, saalistamista.

Eläinkoulutusblogissa on loistava artikkeli siitä, kuinka omia kissoja voi aktivoida, jos ne eivät saa kulkea vapaasti ulkona saalistamassa. Ajattelinkin tällä kertaa jakaa, millaisia aktiviteettejä olen omille kissoilleni keksinyt. Ripottelin mukaan myös videoita, mikäli pitkän tekstipätkän lukeminen puuduttaa.

Temppujen tekeminen ja “tokoilu”

Mörkö pitää valtavasti yhteisestä tekemisestä ja pienestä aivotyöstä omien ihmisten kanssa. Pyynnöstä se hyppii tasolta toiselle, kiipeää tikapuita, teroittaa kynsiään, istuu, nousee kahdelle jalalle ja ylittää esteitä. Ida ei niin perusta aivotyöstä, mutta on opetustilanteissa mielellään mukana, koska saa osansa raksuista tekemättä mitään erityistä niiden eteen.

Temppujen opettaminen onnistuu keneltä tahansa, kunhan ymmärtää, että molemmilla pitää olla hauskaa eikä kissan temppukoulutukseen kuulu sana “ei”. Kissalla on oikeus poistua paikalta välittömästi, kun temput lakkaavat kiinnostamasta. Jos haluat opettaa kissallesi temppuja, suosittelen lämpimästi tutustumaan Elina Väyrysen kirjaan Kissan aktivointi.

Valjaissa ulkoiluttaminen

Koska Mörkö on kesytetty villiintyneestä pennusta, se on arka vieraita ihmisiä kohtaan. Emme voi vielä juuri ulkoilla pihalla (rappukäytävän vastaantulijat pelottavat liikaa), mutta olen liikuskellut Mörren kanssa rappukäytävässä ja ullakolla, joka on vain kerroksen ylempänä kuin asuntomme. Koska Mörkö tulee kutsusta luokse ja tunnen ullakkotilan, uskallan pitää sitä ilman valjaita mukana. Toki olisi viisaampaa ottaa valjaat aina matkaan.

Jos haluat ulkoiluttaa kissaasi, totuta se valjaisiin ja rappukäytävään ennen kuin viet sen ulos. Vinkkejä kissan ulkoilutukseen löydät aiemmasta blogikirjoituksestani.

Luoksetulon tärkeä taito

Olen välttynyt parilta karmaisevalta kohtalolta sen ansiosta, että Ida ja Mörkö tulevat luokse, kun niitä kutsuu. Se on äärimmäisen tärkeä taito, jos kissa joutuu karkuteille. Saat kissasi jolkuttelemaan luoksesi tilanteessa kuin tilanteessa, jos palkitset luoksetulon herkuilla ja varmistat aina muutenkin, että lähelläsi on aina turvallista ja mukavaa olla.

Joskus Mörkö kipittää luokse pienellä viiveellä, mutta kipittääpähän kuitenkin.

Tekemistä neljän seinän sisällä

Kissamme viettävät suurimman osan ajastaan kotosalla. Sen vuoksi meillä on iso kiipeilypuu ja vaihteleva valikoima leluja. Kuten vanha kansa tietää, lelun ei ole pakko olla kallis ollakseen kiinnostava. Ida ja Mörre ovat mieltyneet eniten pahvilaatikoihin, käärepapereihin ja naruihin. Lisäksi niillä on eläinkaupasta ostettu raivonpurkamislelu, joka on juuri sopivan kokoinen teddykarvamötkäle puremista, putkemista ja saaliin “tappamista” varten. Leluja heitellään ja heilutellaan päivittäin.

Moderneina kissoina Ida ja Mörkö ovat tutustuneet myös iPadiin. Mörkö oppi kosketusnäytön ihanuuden Hay Day -pelistä, mutta koska se sotki toistuvasti farmini tökkimällä tassullaan vääriin paikkoihin, latasin maksuttoman pikkulasten Pet Party -pelin. Pelissä vilistelee erilaisia eläimiä, joita voi tökkiä tassulla eikä siihen tarvita ihan samanlaista strategista päättelykykyä kuin Hay Dayssa…

Ruoalla saa leikkiä – ja kissojen maailmassa pitäisikin

Ihmiset tykkäävät astioista ja lämpimistä aterioista keittiön pöydän äärellä. Kissa puolestaan tykkää saalistamisesta ja saaliin tappamisesta. Siksi tarjoan esimerkiksi raksut usein siten, että piilotan ne ympäri asuntoa.

Millaista tekemistä sinä olet keksinyt kissasi aktivoimiseen? Olisi mukava kuulla lisää vinkkejä ja tapoja piristää kissojen päivää.

About author

admin

Lue myös nämä

/ You may check this items as well

poika-main

Eläinlääkärireissulla ja pitkästä aikaa ulkona

Kun muutimme Helsinkiin, yksi suurimmista huolista...

Read more
Eläinystäväni

Kissaihmisen tärppejä Eläinystäväni-messuille

Kun muutimme Helsinkiin, yksi suurimmista huolista...

Read more

Ääniraidallinen video vintiltä

Kun muutimme Helsinkiin, yksi suurimmista huolista...

Read more

There are 3 comments

 • Kyselijä says:

  Mietein, että osaisitkohan vastata yhteen kysymykseen?
  Kun haluaisin totuttaa kissan valjaisiin ja ulkoiluun, mutta en tiedä uskallanko, koska ulkona vastaan voi tulla koiria ja mun kissa ei ole todellakaan sujut niiden kanssa.. Vanhempani toivat koiransa kerran tänne kyläilemään ja kissani sekosi ihan täysin.. Jos se ei olisi ollut valjaissa, se olisi varmaan vähintään kynsinyt koiralta silmät päästä, en ole ikinä ketään kissaa nähnyt semmoisena.
  Niin mietein sitä, että saattoikohan tuommoinen kohtaus johtua siitä, että koiran kohdatessaan kissa oli valjaissa ja sisätiloissa (aika pieni kämppä minulla vieläpä) jolloin se koki tilanteen uhkaavaksi, koska koira oli suht lähellä, eikä hän päässyt piiloon minnekään.
  Ulkona ollessa kumminkin havaitsisin koiran ennen kuin se olisi lähellä kissaa.
  Joten uskallanko kissaa ulkoiluttaa vai en?

  • Piia says:

   Hei! Luultavasti kissasi raivarin takana oli oman reviirin puolustaminen, tulihan vieras otus kuitenkin luvatta kissan omaan kotiin. Piha on neutraalimpi ei kenenkään maa, joten kissa luultavasti yrittää vaan sännätä karkuun tai piiloutua hyökkäämisen sijasta, jos koira tulee liian lähelle.

   Jos haluat kokeilla kissan ulkoiluttamista mahdollisimman turvallisesti, kannattaa ajoittaa ulkoilut ensin myöhäiseen iltaan tai superaikaiseen aamuun, kun ympärillä on mahdollisimman vähän vilskettä. Kun kissa on sitä kautta tutustunut pihaan rauhallisissa oloissa, voit jonain päivänä testata vaikka vanhempiesi ja heidän koiransa kanssa, miten kissa reagoi koiraan pihalla. Lähinnä kyse on siitä, kuinka kaukana koiran tulee pysyä ennen kuin kissa menee tolaltaan ja mitä se silloin tekee – kyyristyykö vai ottaako hatkat. Kun testaat sen tutun koiran ja ihmisten kanssa etukäteen, tiedät tosipaikan tullen, millaista reaktiota on odotettavissa ja voit jo etukäteen ottaa riittävän etäisyyden.

   Jos haluat ulkoiluttaa kissaasi säännöllisesti valjaissa, kissa kannattaa joka tapauksessa siruttaa. Jos kissa säikähtää ja rimpuilee itsensä irti valjaista, sirun avulla se osataan palauttaa löytöeläinkodista tai eläinlääkäriltä sinulle.

   Iloisia ulkoilutushetkiä teille! 🙂

 • Kyselijä says:

  Kiitos vastauksesta, tästä on apua! 🙂

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.