Eläinystävät Kissat
Kissamaailman pissikset: kun kissa pissaa sänkyyn
June 29, 2012
19

Huom! Uudemmista blogimerkinnöistä löytyy nyt myös kissanpissatesti, jonka avulla voit pohtia syitä kissasi ongelmakäytökseen. Siirry testiin tästä.

“Moi, olen Ida ja tässä on musta ystäväni Mörkö! Tein heti selväksi, että kaikki irtaimisto tässä asunnossa on minun omaisuuttani, ja nyt voimme olla ystäviä!”

Myönnän, ettei otsikko ole blogin lyhyen historian houkuttelevin. Aihe on kuitenkin tärkeä, koska sänkyyn, matoille ja vaatteisiin pissaavat urbaanit sisäkissat eivät ole harvinaisia. Jos ongelmaa yrittää korjata väärällä tavalla, sitä vain pahentaa. Nämä ohjeet olen koonnut  yrityksen, erehdyksen ja kokemuksen opettamana, Ida-kissallamme kun on alusta asti ollut haasteita sisäsiisteyden kanssa.

Ennaltaehkäise ongelma

Kissat inhoavat sotkua etenkin omassa hiekkalaatikossaan. Kissakodissa tulisi olla vähintään yksi hiekkalaatikko kissaa kohden ja ne tulisi siistiä päivittäin. Satsaa samalla laadukkaaseen hiekkaan. Se helpottaa siivoamista, poistaa hajuhaitat ja on kissalle miellyttävämpi. Oma suosikkimerkkini on EverClean (hajustamaton), jota saa eläinkaupoista.  Paketin hinta on noin 20 €,  mutta yksi pakkaus kestää useita viikkoja.

Huolehdi kissasi terveydestä ja ruokavaliosta. Moni laistaa tässä kohti silkkaa  tietämättömyyttään. Onko kissallasi jatkuvasti tarjolla halpoja markettiraksuja? Jos on, kissasi on hyvää vauhtia matkalla kohti virtsakivipotilaan elämää. Virtsakivet, samoin kuin pissatulehdus, aiheuttavat kipua, jonka kissa yhdistää hiekkalaatikkoon ja alkaa etsiä vaihtoehtoisia paikkoja.

Huolehdi myös kissasi henkisestä hyvinvoinnista. Säännölliset ruoka-ajat, ystävällinen kohtelu ja siisti koti pitävät kissasi mielen iloisena ja pissat laatikossa. Myös elämänmuutokset, kuten muutokset parisuhteessa, perheenlisäys tai uusi lemmikki, voivat laukaista pissaongelmat.

Kun vahinko tapahtuu

Kun vahinko tapahtuu, varaa välittömästi aika eläinlääkärille! Usein pissaongelmat johtuvat virtsakivistä tai pissatulehduksesta. Kun tauti hoidetaan heti, vääriin paikkoihin pissailu ei muodostu pahaksi tavaksi.

Kissoilla on tapana pissata uudestaan sinne, missä haistavat oman virtsansa. Pese virtsasuihkun kohteeksi joutuneet tekstiilit etikkapesussa ja suihkuta pintoihin Pissi pois -ainetta. Kissojen hajuaisti on niin hyvä, että sekään ei välttämättä auta. Suojaa paikka seuraavien viikkojen ajan virtsankarkailulakanalla tai estä kissalta kokonaan pääsy huoneeseen.

[notice]

Älä rankaise – sillä vain pahennat tilannetta!

Pissailu ei ole mielenosoitus, koska kissa ei ajattele kuten ihminen. Älä rankaise kissaa työntämällä nenää pissakohtaan, vaikka naapurin isomummo niin neuvoisi. Kissa ei pysty yhdistämään lätäkköä, sen sijaintia, omaa toimintaansa ja sen virheellisyyttä rangaistukseesi. Jos saat kissan rysän päältä kiinni, älä edes toru. Kissa ei ymmärrä, että tekee väärin virtsatessaan tiettyyn paikkaan. Se oppii, että ihminen suuttuu pissaamisesta ja piste. Kissa alkaa käydä asioillaan salassa, mikä vähentää hiekkalaatikon käyttöä entisestään. Siirrä kissa torumisen sijaan hiekkalaatikkoon.

[/notice]

Kun vika on kissan päänupissa

Jos kissasta ei löydy fyysistä vikaa, huonekalut on vaihdettu, Pissi pois -aine lopussa ja kämppä haisee etikalle, on ongelma valitettavasti lemmikkisi korvien välissä. Onko kotiin tullut toinen kissa tai uusi ihminen esim. parisuhteen tai perheenlisäyksen myötä? Reviiristään huolestunut kissa voi pissailla paikkoihin, joissa on oman ihmisen tuoksu (kengät, vaatekasat).

Kerran opittu tapa voi jäädä päälle myös siksi, ettei sitä voi kissalle perustella vääräksikään. Jos kissa pissaa vaikka vaatekasan päälle, lopputulos kissan kannalta on aivan sama kuin hiekkalaatikossa käyminen. Vaate imaisee pissan mukavasti, sen jälkeen kasaa voi vähän kuopsutella ja lopuksi ihminen tulee korjaamaan sotkut. Silloin ainoa konsti on, että ihminen muuttaa tapojaan tai luovuttaa kissan kotiin, jossa se pääsee ulkoilemaan.

[notice]

Viikon sisustusvinkki

Aina ei ole mahdollista eristää kissaa huoneesta, jossa on pissailulle alttiita tekstiileitä tai huonekaluja (sänky, sohva, nojatuolit). Kipitä silloin esimerkiksi Anttilan lakanaosastolle ja etsi käsiisi kumipohjainen, virtsankarkailusta kärsiville ihmisille tarkoitettu froteelakana. Kun poistut kotoasi, heitä lakana tai useampi vaaravyöhykealueen päälle. Huonekalusi pysyy suojassa lakanan alla, jos kissa päättääkin pissata lakanan päälle. On huomattavasti helpompaa pyykätä pelkkä lakana kuin esimerkiksi koko sänky patjoja myöten.

[/notice]

Kuinkas sitten kävikään?

Idaa ei huolet paina, mutta omistaja on välillä saanut repiä hiuksiaan.

 

Kissamme Ida  aloitti vääriin paikkoihin pissaamisen puolivuotiaana, kun hankimme sille Mörkö-kaverin. Kiikutin Idaa eläinlääkärissä, pyykkäsin, puunasin ja yritin kaikkeni. Parhaan avun tarjosi loppujen lopuksi muutto uuteen kotiin. Ongelman alkulähteet (reviiriahdistus ja pienet taudit) olivat korjaantuneet jo kauan sitten, mutta vanhan kodin hajut olivat houkutelleet Idaa samoille pissa-apajille kerta toisensa jälkeen. Uudessa kodissa ei ollut hajuja muistuttamassa vääristä pissapaikoista.

Valitettavasti Ida ehti oppia, että vaatekasat ja sänky ovat oivallisia vaihtoehtoja hiekkalaatikolle. Sen vuoksi makuuhuoneemme ovi on aina kiinni eikä missään loju vaatekasoja. Niillä ehdoilla pärjäämme varsin mainiosti Idan kanssa. Viimeisen vuoden aikana ainoat pissailuongelmat ovat johtuneet kannellisen hiekkalaatikon kokeilusta. Ida inhosi kannellista laatikkoa niin paljon, että pissasi itsepäisesti hiekkalaatikon viereen, kunnes otimme kannen pois.

Tsemppiä kaikille pissakissojen omistajille!  Jos teillä on vinkkejä pahojen tapojen kitkemiseen tai haluatte kysyä neuvoja, käyttäkää surutta kommenttiboksia tuossa alla. Lisää vinkkejä löydät sivustolta Elainlaakariin.fi.

About author

admin

Lue myös nämä

/ You may check this items as well

poika-main

Eläinlääkärireissulla ja pitkästä aikaa ulkona

Huom! Uudemmista blogimerkinnöistä löytyy nyt m...

Read more
Eläinystäväni

Kissaihmisen tärppejä Eläinystäväni-messuille

Huom! Uudemmista blogimerkinnöistä löytyy nyt m...

Read more
mita-mietit-ronja-salmi-maailmanloppu

Eläinharrastajan ympäristöahdistus

Huom! Uudemmista blogimerkinnöistä löytyy nyt m...

Read more

There are 19 comments

 • Emmi Jakonen says:

  Luin artikkelisi kissan pissailusta vääriin paikkoihin.. Voisitko neuvoa minua omassa pikku ongelmassa 😀 Hankin noin 4 – 5 pv sitten toisen kissan pentu minulla on jo yksi 2 vuotias ja nytten sitten hankin 3 kk vanhan kissan kissanpentu pissaa sängylle ei muualle jos otan petauspatjan pois nii hän tekee esm peiton päälle tällä hetkellä sängyssä ei ole enään patjoja tai peittoja tai mitään no mutta sitten olin nostanut väliaikaiseti peiton siihen ja neiti oli sitten päättänyt mennä lirut siihen vetäisemään 🙂 Pesen lakanat ja kaikki etikalla no vielä on pesut vaiheessa mutta jos se jatkuu missä vika on tehnyt myös kakat sängylle mutta käy myös laatikolla joskus meillä on 2 laatikkoa toinen vessassa toinen makkarissa oma pennulle ja oma 2 vuotiaalle

  • admin says:

   Heippa ja kiitoksia kommentistasi! Kurja juttu, että uudella pennulla on ongelmia sisäsiisteyden kanssa. Onneksi se on vielä niin nuori, että tilanteen saa korjattua.

   Aivan aluksi kannattaa tehdä kolme asiaa:

   1. Varaa aika eläinlääkärille, jotta virtsatietulehduksen mahdollisuus voidaan sulkea pois.

   2. Estä kissalta pääsy makuuhuoneeseen. Jos se ei ole mahdollista, voisit ostaa kumilakanan päiväpeitoksi esim. Anttilasta tai Ikeasta. Kumilakanat ovat froteepintaisia, mutta kumipohjaisia, ja ne on tarkoitettu alunperin kai sairaspeteihin tai yökastelevalle lapselle. Kun sitä käyttää päiväpeittona, kissanpissa ei pääse lakanan läpi peittoihin asti. Maksavat jotain 10-30 euron väliltä.

   Kissojen hajuaisti on niin hyvä, että kissasi saattaa vielä etikkapesujen jälkeen haistaa vuodevaatteissa virtsan hajun. Haju houkuttaa kissaa pissaamaan samaan paikkaan uudestaan. Pesulapesu osumia saaneille vuodevaatteille ja petauspatjalle voisi olla paikallaan.

   3. Tarkista, että hiekkalaatikko on houkutteleva. Mitä kuiviketta olet käyttänyt ja onko laatikko avonainen vai kannellinen boksi? Jos laatikossa on kansi + luukku, ne kannattaa aluksi ottaa pois. Jotkut kissat ahdistuvat niistä (mukaan lukien omani). Hiekoista paras on oman kokemukseni mukaan mikrohiekka, esim. Everclean, jota saa eläintarvikeliikkeistä.

   Hiekkalaatikon houkuttelevuutta lisää se, että peset sen kloriitilla. Kissat rakastavat kloriittia tuoksua ja hakeutuvat sen lähelle.

   Toivottavasti vinkeistäni oli apua ja kerro ihmeessä, kuinka kisun kanssa kävi! Eläinlääkärillä voi myös olla niksejä, joten aika kannattaa ihan jo senkin puolesta varata.

 • VeronicaM says:

  Meillä samanlaisia ongelmia ollut nyt lähes vuoden 1,5 vuotiaan narttukissan kanssa. Lulu on leikattu huhtikuussa ja sitä ennen jo tämä pissaus sänkyyn/sohvalle ja vaatekasojen päälle alkoi. Luulin sen leikkauksen jälkeen loppuvan, mutta ei… Nyt sitä on tapahtunu vain välillä. Ehkä kerran kahdessa viikossa…silti se on aika raastavaa välillä. Hän on luonteeltaan hyvin villi ja huomionkipeä. Olemme kotoa pois ehkä max 9 tuntia päivässä ja välillä ei ole tapahtunut mitään sinä aikana ja välillä taas on. En osaa yhdistää mitään syytä siihen, miksi hän pissaa juuri sänkyyn. Siivoamme kaksi kertaa vessan päivässä ja tällä hetkellä niitä on kyllä yksi. (jossain vaiheessa kaksi, mutta pissaus jatkui silti sänkyyn). Lääkärissä on käyty neljä kertaa tänä vuonna ja varmaan yhteensä tonni tullut maksettua ainoastaan kissamme hyvinvoinnin tähden. Mietin välillä, että missä se raja menee, mutta kyllä kissa on meille niin rakas ettemme hänestä aio luopua. Tuntuu, että kaikki on kokeiltu. Eilen hän oli pissannut aamulla sänkyyn, juuri kun mieheni oli pedannut sängyn…ja taas illalla sama juttu kun menin nukkumaan. Olin juuri siivonnut hänen vessansa!? Nyt tuntuu taas siltä, että pitäisi viedä lääkäriin ja sanoa että tutkikaa nyt kaikki vaan koska joku tässä mättää….

  • admin says:

   Hei!

   Kuulostaa vähän siltä, että kissa on oppinut, että sänky on yhtä sopiva pissapaikka kuin hiekkalaatikkokin. Samanlainen tuo meidän Idakin olisi, jos sen makkariin päästäisi. Käytökseen ohjaa paitsi opittu tapa, myös virtsan haju, jonka kissa haistaa patjasta ja vuodevaatteista, vaikka ihmisnenä ei hajua enää tunnistaisikaan pyykkäysten ja pesujen jälkeen.

   Jos mahdollista, kannattaa estää kissalta pääsy makkariin / sänkyyn kokonaan. Jos se ei onnistu, kannattaa ostaa esimerkiksi Anttilasta kumilakana, jonka voi heittää päiväpeitoksi. Se estää kissanpissaa lorahtamasta peittoihin ja lakanoihin asti eikä ole muutenkaan kissalle kovin miellyttävä alusta pissailua varten.

   Tsemppiä sinulle haastavaan tilanteeseen!

   • VeronicaM says:

    Juu meillä onkin tuo kumilakana jo käytössä. Eilen kävi vain niin, että aamulla se pissasi onneksi kumilakanan päälle ja illalla se pissasi heti kun otin päiväpeiton pois…pussilakanan päälle. Ikävää se silti on vaikka suojaukset käytössä ja nyt koitan vain keksiä taas keinoa miten saan tämän loppumaan. Välillä saattaa mennä viikkoja, ettei mitään tapahdu. Siksi se sairauskin sulkeutuu pois, mutta mietin onkohan tuohon jotain lääkitystä tai paljon olen lukenut kokemuksia niistä ja osalla ovat auttaneet. Sitä tätynee kysyä eläinlääkäriltä jos joulun jälkeen taas veisi..

    • admin says:

     Vääriin paikkoihin pissailu on kyllä tosi ikävä vaiva. Onneksi teidän kissalla käytös on kuitenkin noin harvinaista! Meillä Ida suosi sänkyä yhtä paljon kuin hiekkalaatikkoakin, vaikka oli fyysisesti terveeksi todettu. Siksi oli vaan pakko ruveta pitämään makkarin ovea kiinni.

     Meille eläinlääkäri ehdotti jossain vaiheessa kissan masennuslääkitystä, mutta sille tielle en halunnut lähteä, koska Ida on kaikin puolin varsin tyytyväinen katti. Aikoinaan mietin myös sitä, voisiko lakanan alle virittää jonkin äänekkään pelotteen, joka säikäyttäisi kissan niin perusteellisesti, ettei se haluaisi hypätä enää koko sängylle. En kuitenkaan koskaan keksinyt, mikä sellainen pelote voisi olla.

     Eläinlääkärillä on varmasti parhaat vinkit, joten kannattaa toki käydä siellä vielä.

 • Nanna says:

  Minulla on 8 vuotias kolli joka aloitti merkkailun ennen kun leikautin sen. Luulin että pissailu loppuu mutta ei. Se on jatkunut tähän päivään asti. Välillä enemmän välillä vähemmän. Pissaaminen tapahtuu aina sänkyyn jos vain mahdollista. Muutin mieheni kanssa isompaan kämppään niin se helpotti. Paristi löytyi märkä yllätys kylphuoneen matolta.

  Nyt asun taas pienemmässä kämpässä eron takia ja pissaaminen on alkanut uudestaan. Nyt se pissailu tapahtuu mun valkoiselle sohvalle! 🙁 Olen niiiiiiin kyllästynyt tähän pyykkäämiseen. Minulla on myös 1,5 vuotias leikattu narttu joka toivottavasti ei ole oppinut tätä tapaa herralta. Osaatko neuvoa mitä minun tulisi tehdä?

  • admin says:

   Jos yhtään lohduttaa, niin pahat tavat eivät läheskään aina tartu. Meillä toinen kissa on alusta asti ollut sisäsiisti ja välillä on vaan silmät pyöreinä ihmetellyt sekoilevan kaverinsa touhuja.

   Merkkailusta on kysymys silloin, kun kissa ruuttaa seisaallaan pienen määrän virtsaa pystyjä tasoja vasten, usein häntä väpättäen. Jos kissasi lorottelee istualtaan isoja lammikoita, kyseessä on silloin jokin muu oireilu.

   Oletko käyttänyt kissaa eläinlääkärillä tarkistuttamassa, ettei sillä ole esim. virtakiteitä? Tuon ikäisellä niitä voi hyvinkin olla. Kannattaa tehdä myös hiekkalaatikosta mahdollisimman houkutteleva: osta vaikka parikin jumbo-kokoista, avointa hiekkalaatikkoa ja täytä ne reilusti superlaadukkaalla hiekalla, joka imee hajut ja paakkuntuu tehokkaasti. Paakut kannattaa poistaa vähintään kerran päivässä. Jotkut sanovat, että laatikon peseminen kloriitilla tekee siitä houkuttelevan, koska kissat tykkäävät kloriitin tuoksusta. Sitäkin kannattaa kokeilla.

   Kissalla voi olla idiopaattinen rakko eli se reagoi muutoksiin rakollaan, kehittäen stressistä virtsatietulehduksia. Siinä paras apu on rutiinit ja niistä kiinni pitäminen. Esim. Ida tuntuu voivan parhaiten, kun sen elämä toistuu mahdollisimman samanlaisena päivästä toiseen – samat ruoka-ajat, samat ihmiset ympärillä, sama järjestys huoneessa.

   Valkoiselle sohvalle on parasta heittää kumilakana suojaksi, jottei kissa pissaa sitä aivan pilalle. Kissat ovat siitä ikäviä, että usein ne jatkavat samoihin paikkoihin pissailua tottumuksen vuoksi, vaikka alkuperäiseen vaivaan löytyisikin syy.

   Toivon ja uskonkin, että saat kissasi vielä kuntoon, mutta valkoisesta sohvasta saatat joutua matkan varrella luopumaan…

   • solange says:

    voihan sen leikkauttaa jo ennen kiima-aikaakin, sillä jos siihen asti odotat, et paljon kiima-aikana nuku. monissa eläinsuojeluyhdistyksissä leikataan jo ennen luovutusikääkin.

    • Piia Laajala says:

     Totta, monet steriloivat kissan jo pentuna, toiset taas puhuvat sen puolesta, että olisi hyvä odottaa, kunnes sisuskalut ovat “valmiit”. Itse olen aina odotellut ekaan kiimaan asti varmuuden vuoksi, mutta en tiedä, onko sillä sitten loppujen lopuksi mitään merkitystä. Kiimassa oleva kissa on kyllä rasittava lemmikki, sitä ei voi kieltää. 😀

 • Haavi says:

  Heippa!

  Kyselisin myös aiheeseen liittyen. Olen vasta eilen (sunnuntaina 6.1.) hankkinut noin 7-kuisen tyttökissapennun. Minttu on luonteeltaan sosiaalinen ja hakeutuu seuraan, kuitenkin uuteen kotiin tullessaan hieman arka. Tai se aina pakenee sohvan alle. Viime yönä nukuttiin hyvin. Tuli sängylle jalkopäähän tai jopa viereen nukkumaan. Aamulla kouluun mennessäni mietin uskallanko jättää kissaa yksin, sillä tiedossa olisi kuusituntinen päivä. Tuleeko sille ihan kamala olo? Ajattelin että se varmaan kuitenkin ehkä toivottavasti pärjää. Kuitenkin kotiin tullessani tarkistin onko se ollut kiltisti. Aamulla pedattu sänky oli ihan mullin mallin ja sitten vielä pahempaa: Kissan pissaa! Oikea lammikko ja petaria myöten kaikki, tyynytkin, märkänä. No, onneksi ei runkopatjaan asti osunut. Olen etsinyt kaikkialta netistä ja kertonut edelliselle omistajalle, mitä on tapahtunut ja hän oli aivan ymmällään. Mietimme johtuuko se eroahdistuksesta? Kissalla on kuitenkin ollut seuraa toisesta vanhemmasta kissasta. Olen koittanut leikkiä ja olla mahdollisimman kiva Mintulle. Harmittaa vaan, että jo toisena päivänä kävi näin. Asun yksiössä ja tilat on kissalleni vähän pienet temmeltää, mutta hyvin leikkiminen kuitenkin onnistuu. Odotan tyttökissan kiima-aikaa ja sen ohi menemistä, jolloin voin viedä kissan leikattavaksi. Pelkään kuitenkin että tämä jatkuu, enkä haluaisi vielä luopua kissastani. Toista kissaa taas en uskalla hankkia, sillä silloin eläisin yli varojeni, ja joutuisin luopumaan molemmista kissoista. Opiskelija kun olen.

  Wall of text, mutta tarvitsen tukea ja apua! 🙂 Kiitos etukäteen.

 • Allikaarina says:

  Olen hankkinut sänkyyni lakanaksi vahakangasliinan (140 x 250 cm). On vilpoisa nukkua, ja jos kissalta liru pääsee,se ei imeydy petariin vaan jää lammikoksi lakanan päällei. Sitäpaitsi vahakangas ei kerää kissankarvoja kuten tavallinen lakana ja on lisäksi silittämättä siisti. Aamuisin kerään tyynyt ja peitot vaatekaappiin.

  Näillä eväillä on menty nyt muutama kuukausi, ja jos vahinkoja on sattunut, olen saanut syyttää itseäni: mitäs jätin vaatekasan sängylle lojumaan. Sanoisin, että pissivä kissa on kasvattanut emännästään sisäsiistin.

  • Piia Laajala says:

   Vahakangasliina on kyllä hyvä idea! Ja meillä on käynyt ihan sama juttu, ollaan opittu tehokkaasti välttelemään vaatekasojen kertymistä. Onneksi Ida on nykyisin suht helppo, vahinkoja käy ehkä pari kertaa vuodessa. Idan aikuistuminen, äärimmäisen säännölliset päivärutiinit ja rauhallinen koti on tuntuneet olevan avain onneen, mutta kyllä se piintynyt tapa siellä taustalla aina vähän kummittelee.

 • J.E. says:

  Heips! Lueskelin tuota keskustelua, ja haluaisin pyytää mielipiteitä tämmöseen ongelmaan:

  Kissani (nyt reilu 2 vuotta) aloitti melkein heti minulle tullessaan pissailun väärään paikkaan, eli vilteille, vaatteisiin, sohville jne. Käytin eläinlääkärillä, ja löytyi kiteitä. Lääkeruokakuurille mentiin, rakko kuvattiin uudestaan ja kaikki kiteet olivat liuenneet, onneksi. Samaa ruokaa syö edelleen, ei muuta (lääkärin ohje).

  Nyt on kuitenkin alkanut toistuva tulehduskierre. Se alkaa pidättämisellä ja laatikolla käymättömyytenä, mahdollisesti sohvapissat vielä siihen kylkeen. Sitten lääkäriin, tulehdus selviää, antibioottikuurille. Kuurin jälkeen pari viikkoa menee mukavasti, sitten sama ralli alkaa alusta. Munuaiset, maksa ja rakko on tosiaan tarkastettu, samoin veriarvot, kaikki kunnossa. Laatikon putsaan heti, kun näen siinä jotain.

  Mistähän tämä johtuu? Alkaa keinot olla kohta vähissä, pahoin pelkään, ja eläinlääkäri on samaa mieltä, samalla olen käynyt koko ajan. Sanottakoon vielä, että päivittäisessä käytössä Cystaid Plus -niminen valmiste virtsatieongelmista kärsiville kissoille. En ole huomannut tästä apua.

  Mistä tulehduskierre johtuu ja miksi mikään ei auta?

  • Piia Laajala says:

   Tuntuu kyllä varmasti keljulta, kun kaikki mahdollinen on tehty, aikaa ja rahaa palanut ja silti ongelma jatkuu. Minulle tuli mieleen, että mahtaisiko kissallasi olla idiopaattinen kystiitti eli virtsarakontulehdus? Siitä löytyy lisätietoa esim. Eläinlääkäriasema Aistin sivuilta.

   Veden lisääminen ruokavalioon voisi auttaa, eli märkäruuan joukkoon voi lorauttaa vettä mukaan. Itse lisäisin tilapäisesti myös hiekkalaatikoiden määrää, mutta toki jos ongelma on noin selvästi fyysinen, se ei ongelmaa ratkaise, vähentää ehkä vaan vääriin paikkoihin pissailua. Lisää hoito-ohjeita löytyy mm. Sopulitien eläinnlääkäriaseman Idiopaattinen kystitti -artikkelista. Idiopaattisen rakon oireiden hoitoon suositellaan usein myös kipulääkettä, siitä mainitaan mm. SEY:n Pissat väärässä paikassa -esitteessä.

   Asutko pk-seudulla tai olisiko sinun mahdollista käyttää kissaasi kissoihin erikoistuneella eläinlääkärillä, esim. Felinassa? Sieltä voisi löytyä uusia ideoita ongelman korjaamiseen. Felinan nettisivuilla kerrotaan, että virtsarakko-ongelmia voidaan hoitaa muutenkin kuin antibiootein (mm. kestokatetrin avulla).

   Tsemppiä kissaystäväsi kanssa, toivottavasti ongelmaan löytyy vielä ratkaisu!

 • Saara says:

  Hei. Minulla on n. 2v leikattu uros kissa joka pissaa vaatteiden päälle, kasseihin, lapseni pehmolelujen päälle sekä myös lapseni huoneessa olevaan leikki telttaan. Muutaman hassun kerran pissaili sinne tänne ennen leikkausta mutta leikkauksen jälkeen alkanut pissaamaan jatkuvasti jonnekin. Leikkauksesta kulunut hiukan yli vuosi. Alkaa ärsyttämään jatkuva pyykkien ja lelujen peseminen. Enkä voi pitää lapseni huoneen ovea pahemmin auki kun heti menee sinne pissaamaan. Osaisitkohan neuvoa minua? 🙂 Kiitoksia jo etukäteen.

 • Matti says:

  Moi! Kissani on leikattu uros 7v. Se on alkanut pissaamaan esim. sohvalle ihan hiljattain. Voiko se johtua muutosta? Emme edes muuttaneet kauas entisestä, vain samassa rapussa ja kerroksessa vastapäiseen asuntoon. On oltu jo noin kuukausi uudessa paikassa ja se pissailu alkoi vasta muutama päivä sitten. Aina ennen kissa on pienestä pitäen käynyt hiekkalaatikolla ja siellä nytkin ja sohvalla vain tosi harvoin. Onko sillä tosiaan stressi ja kaipuu entiseen kotiin, kun se istuu ohi mennessään entisen kodin ovella ja tahtoisi sisään sinne? Auttaako se feliway feromoni suihke mitään? Onko kokemuksia? Matti

 • Sara says:

  Hei,
  Meillä on kollipentuveljekset(4kk). Niillä on ollut asuttavana alueena kaksi huonetta, keittiö ja olohuone. Makuuhuone on ollut perheen ihmisten käytössä. Pennut ovat päässeet makkariin muina aikoina kuin yöllä. Parin viimeisen viikon aikana pennut ovat pissanneet sänkyyn, sen alle, lattialle ja viimeisenä villityksenä eteiseen lattialle. Pissaaminen tapahtuu istuen, joten ei ole merkkaamista. pennut pääsevät pihalle ja ovat erittäin onnellisen oloisia. Hankin toisen hiekkalaatikon.
  Nm. Huolestunut

 • Noora says:

  Minulla on 4 kk vanha tyttö kissa joka tulee yöllä pissaamaan sänkyyn kun nukun! Kissa on juuri käynyt eläinlääkärillä ja mitään vikaa ei ole. Käytän everclean hiekkaa ja huolehdin vessan siisteydestä. Asun yksiössä enkä voi eristää kissaa sängystä. En keksi mitä tehdä. Päivisin kun olen töissä laitan raksukuppeja sänkyyn ja silloin ikävät pissat pysyy poissa. Mutta miten yöllä ratkaisen tilanteen?

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.