Hevoset
Halvalla ei saa hyvää hevosta?
May 8, 2017
0

Hinta varusteineen vuonna 2014: 3500 €

Luin jokin aika sitten Hevostalli.netin ratsastuspalstalla mielenkiintoista ketjua. Joku etsi itselleen mukavaa harrasteratsua ja harmitteli, kun kolmen tonnin budjetilla ei sellaista löydy. Ketjun aloittaja teilattiin täysin. Niin halvalla ei harrasteratsua kuulemma saa, vaan pelkkiä rikkinäisiä, osaamattomia tai mikä pahinta, vanhoja hevosia.

Minä ostin kolmisen vuotta sitten palstan mukaan mahdottoman tapauksen, kolmen tonnin senioriponin. Alhaiseen hintaan vaikutti lähinnä Pepen seniori-ikä ja sukupuoli, koska osaamista ja kokemusta sillä kyllä riitti. Pepelle etsittiin muutenkin hyvää loppuelämän kotia eikä raha ollut kaupoissa ykkösasia. En ostanut Pepeä siksi, että se oli halpa, vaan olin valmis maksamaan hevosesta vaikka kolme kertaa enemmän, kunhan sopiva osuisi kohdalle.

Pepe on nyt 20-vuotias eikä ole kolmen vuoden aikana ollut päivääkään sairaslomalla. Pientä kremppaa ihottumasta pölyherkkyyteen sillä on ollut, mutta ei mitään omaan käyttööni vaikuttavaa. Sen kanssa voi tehdä hommia selästä ja maasta, niin maastossa, koulussa kuin esteillä. Onhan se vähän säikky, mutta rauhoittunut kovasti vuosien varrella.

Nyt, kun olen käynyt Pepen kanssa säännöllisesti ratsastustunneilla, olen tajunnut, miten osaava se todella on. Se osaa luonnostaan hakeutua oikein päin, taipua ja kulkea kuin ajatus, kunhan ratsastaja on edes auttavasti kartalla. Ristikot, puomit ja esteet ovat sen ominta alaa. Tietenkään sillä ei enää hypätä metrin esteratoja, mutta puomit, pikkuesteet ja ristikot ovat mitä mainiointa jumppaa.

Monet tuntuvat kuvittelevan, että seniorihevosia täytyy hirveästi säästellä ja sellainen kelpaa lähinnä seurahevoseksi. Siksi seniorihevosia ei usein oteta hevoskaupoissa ollenkaan huomioon. Se on sääli, koska siinä jää moni hieno opetusmestari huomaamatta.

Hevoset elävät näinä päivinä helposti yli 20-, jopa 30-vuotiaiksi, joten esim. 16-vuotiaalla hevosella voi olla käyttövuosia edessä vaikka kuinka. Hevoset on luotu liikkumaan ja mitä iäkkäämpi hevonen on, sitä tärkeämpää säännöllinen, toki aiempaa kevyempi, liikunta on. Itse olen ainakin saanut liikuttaa Pepeä enemmän kuin riittävästi ja silti  voisin vielä skarpata. Viime viikolla kävin sen kanssa kolmesti maastossa, kerran tunnilla ja eilen jolkottelimme ravipuomeja.

Hevoset ovat eläviä olentoja, eivät mopoja. Kymppitonnin hevonen voi muuttua muutamassa viikossa ratsastuskelvottomaksi hepulihevoseksi, jos sitä kohtelee väärin. Joskus voi myös käydä huono tuuri ja hevonen hajottaa jalkansa vaikka tarhassa. Kallis hevonen voi olla kaikin puolin hyvä paperilla, mutta silti jokin ei vaan klikkaa sen kanssa ja harrastuksesta häviää hohto. Ja millainen lopulta edes on “hyvä harrastehevonen”? Minulle Pepe on riittävän hyvä, joku toinen voisi vaatia jotain muuta.

Kun haussa on nimenomaan ystävä ja harrastuskaveri, hintaa tärkeämpi on minusta se tunne, mikä hevosen kanssa tulee ensikohtaamisella. Tuntuuko se omalta? Jos halpa ja osaamaton kolahtaa, osta se ja hanki koulutusapua ammattilaisilta. Jos ostat seniorihevosen, pidä sen terveydestä hyvä huoli ja anna sen viedä osaamisesi seuraavalle tasolle. Jos unelmiesi hevonen sattuu olemaan vähän kalliimpi tapaus, uhraa säästösi ja luota siihen, ettet tule katumaan.

Teetä hevosen ostohinnasta riippumatta aina ostotarkastus. Satsaa hyvään tallipaikkaan, säännölliseen opetukseen ja sopiviin varusteisiin, niin hevosesi pysyy pidempään terveenä. Halvan hevosen ylläpito ei saisi olla sen halvempaa kuin kalliinkaan, pikemminkin päinvastoin.

Luottamus ja ystävyys luodaan sitten ajan kanssa, sitä ei voi ostaa.

Hinta vuonna 2017: korvaamaton.

Kuvat: Mari Jokelainen

About author

Piia

Piia on 35-vuotias hullu kissamummo, joka on sekaisin myös hevosista.

Lue myös nämä

/ You may check this items as well

reetu1

Ostin hevosen!

Hinta varusteineen vuonna 2014: 3500 € Luin joki...

Read more

Kiitos kaikesta, Pepe!

Hinta varusteineen vuonna 2014: 3500 € Luin joki...

Read more
4

Uusia tuulia: blogi palaa juurilleen ja hevosjutut loppuvat

Hinta varusteineen vuonna 2014: 3500 € Luin joki...

Read more

There are 0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.