Kissat
Ethän syötä kissaasi sairaaksi?
December 8, 2012
0

Kuva: rainbow.fi

Olen paasannut viime vuosina niin paljon kissojen ruokinnasta, että lähipiiriä alkaa varmaan jo kyllästyttää. Paasaan kuitenkin ihan hyvästä syystä. Tänään bongasin kissanruokahyllyiltä Rainbow-kissanruokapussin, jossa myydään paloja kastikkeessa. Paloja, jotka “sisältävät naudanlihaa”. Pisteet Rainbow’lle rehellisyydestä, koska kissanruoat usein ovat epämääräisiä viljapaloja, jotka on höystetty pakollisella 4%:lla lihaa. Rainbow’n kunniaksi on sanottava, että “palat kastikkeessa” sisältävät itse asiassa enemmän eläinperäisiä tuotteita kuin monet kilpailijoiden tuotteet.

Vehnä ei kuulu kissan ruokavalioon

Harmillisen usein kissanruoat tuntuvat koostuvan halvimmasta mahdollisesta vehnä-, maissi- ja soijasekoituksesta, jota myydään kalliilla kilohinnalla. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja niiden ruoansulatus on luotu pilkkomaan proteiinia. Kissan elimistö sietää kasviperäisiä tuotteita tasan sen verran kuin hiiren vatsaan mahtuu vehnänjyviä.

Kissaa ei ole myöskään tarkoitettu rouskuttamaan raksuja aamusta iltaan. Aavikon eläimenä siltä puuttuu lähes täysin janon tunne, mikä aiheuttaa elimistön kuivumista raksuruokavalion kanssa. Kun kissan ruokavalio perustuu vehnään ja raksuihin, seurauksena ovat muun muassa seuraavat vaivat:

  1. Ylipaino
  2. Virtsakiteet ja -kivet
  3. Allergiat ja yliherkkyydet
  4. Sokeritauti
  5. Hilseilevä ja / tai kiilloton turkki

Mitä kissojen pitäisi sitten syödä?

Ideaalisin ruokavalio on muutama hiiri päivässä mielellään itse pyydystettynä. Se ei ole sisäkissoille realistinen vaihtoehto, mutta onneksi vehnä- ja hiiriruokavalion väliin mahtuu monia vaihtoehtoja. Ahkerimmat opettelevat raakaruokinnan salat, kiireiset siirtyvät nettiin tai eläinkauppojen hyllyille (ps. älä luota sielläkään kaikkiin merkkeihin). Loput yhdistävät raa’an lihan ja teollisen muonan. Itse noudatan jälkimmäistä vaihtoehtoa, koska en halua sairastuttaa kissoja liian yksipuolisella ja vitamiiniköyhällä ravinnolla. Teollisen kissanruoan hyväksi on sanottava, että vitamiinit niissä ovat kohdillaan ja niihin on lisätty mm. tauriinia. Pelkkää jauhelihaa syömällä kissa kuin kissa sairastuisi, koska kyseessä ei silloin olisi BARF-ruokinta (bones and raw food) vaan pelkkä RF (raw food).

Omat kissamme Ida ja Mörkö elävät nykyisen suurinpiirtein seuraavalla ruokavaliolla:

  1. Kolme ateriaa päivässä, joista kaksi teollista märkäruokamuonaa ja kolmas raakaa lihaa / kalaa / keitettyä kanaa
  2. Teolliset markettimuonat, joita uskallan syöttää: Perfect Fit Sensitive, 100% kana-ateriat (Pirkka, Sheba) + muutama muu vehnätön tuote
  3. Raa’at muonat kaupan lihahyllyiltä: naudan, kalkkunan tai kanan jauheliha, kanafileet, silakkafileet, kokonaiset silakat ja muikut
  4. Herkut sopivissa tilanteissa: laktoositon kerma, juusto, raksut, raa’at lohipalat

Monet kavahtavat ajatusta siitä, että ostan kissanruokaa ihmisille tarkoitettujen lihojan hyllyiltä. Miksi jotain niin kallista ja hyvää pitäisi kissoille syöttää? Vastaus on yksinkertainen: kun ostan lihat -30% -alesta ja tungen pakkaseen, ruoka tulee halvemmaksi kuin lemmikkihyllyjen tuotteet. Sheba-kanan kilohinta huitelee jossain 11 eurossa, kun taas kotimainen kalkkunan jauheliha on noin 7 € / kg ja siihen vielä -30% alennus päälle. Kun opetat kissasi pienestä pitäen syömään myös oikeaa, raakaa lihaa kissanruokien ohella, teet ystävän teon myös lompakollesi.

Lisätietoa kissan ruokavaliosta ja oikeaoppisesta raakaruokinnasta löydät mm. Maarun kotisivuilta.

About author

admin

Lue myös nämä

/ You may check this items as well

poika-nukkuu

Laiha Poika on pian pelkkä Poika

Kuva: rainbow.fi Olen paasannut viime vuosina niin...

Read more
poika-saattaa-morren

Mörren vuoro eläinlääkärissä ja elämää oman hevosen jälkeen

Kuva: rainbow.fi Olen paasannut viime vuosina niin...

Read more
Eläinlääkärikeikan jälkeen ruoka maistui. Ehkä siinä on ratkaisu ongelmaamme?

Laiha Poika lähti eläinlääkäriin

Kuva: rainbow.fi Olen paasannut viime vuosina niin...

Read more

There are 0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.